Nye organiseringsformer skal give nye muligheder for lokalt engagement

Frivilligt arbejde i danske foreninger står over for udfordringer

Mange ønsker at bidrage, men oplever, at driftsopgaver og bestyrelsesarbejde fylder for meget og bliver en barriere for engagement. Denne barriere vil Nyreforeningen, Høreforeningen og Bedre Psykiatri med støtte fra Nordea-fonden undersøge, hvordan man fjerner.

En ny tilgang til frivilligt arbejde

De tre deltagende foreninger i projektet har fælles udfordringer med at rekruttere nye frivillige til bestyrelsesarbejdet i deres lokalafdelinger. Projektets ambition er at teste en model for selvledende grupper, hvor frivillige selv planlægger aktiviteter og fordeler støttemidler blandt aktivitetsgrupperne.

Kernen i projektet er dialogmøder, der giver medlemmer, målgrupper og potentielle frivillige mulighed for at drøfte deres ønsker, behov og idéer til lokale aktiviteter, der skaber værdi. Efterfølgende får de via opstartspuljer og rådgivning hjælp til at realisere deres ideer gennem selvkørende frivilliggrupper.

Læringsgruppe

Projektets mål

Projektets overordnede mål er at undersøge, hvordan man kan skabe fleksible og selvledende frivilligfællesskaber, hvor aktiviteter og ressourcer organiseres lokalt. Ambitionen er at sikre, at frivillige også i fremtiden vil tage del i relevante indsatser, der støtter pårørende og mennesker, der er ramt af sygdom. Projektet, som er et pilotprojekt, løber fra august 2023 til december 2025.

Ingerfairs rolle

Ingerfair bidrager til projektet ved at facilitere læring og metodeudvikling på tværs af de tre foreninger samt lede drøftelserne i læringsgruppen.